Wie zijn wij?

Eric Soyeux, oprichter

Begin jaren tachtig ben ik met mediteren begonnen; ik geef er al tientallen jaren les in. Door mijn ervaring, onder meer als geestelijke verzorger in gevangenissen waar ik vele verschillende mensen uit verschillende culturen heb ontmoet, weet ik dat iedereen kan leren mediteren.

Mijn opleiding en training heb ik ontvangen bij de Tibetaans Boeddhistische Stichting Rigpa. Daar heb ik mij eerst als mede-oprichter ingezet, later als nationale coördinator en in verscheidene andere functies om uiteindelijk te gaan doen waar ik het beste in ben; les geven en mensen begeleiden.

 

Na mijn drie jaar retraite in Frankrijk (2006-2009) ben ik mijn meditatietraining nog meer buiten de boeddhistische wereld gaan delen, omdat mensen buiten die context er ook veel baat bij kunnen hebben. Daarbij denk ik aan mensen die bijvoorbeeld meer wetenschappelijk ingesteld zijn, het te druk hebben met hun werk, mensen die zich niet snel thuis voelen in een (boeddhistische) groep. Of mensen die meer persoonlijke begeleiding nodig hebben en mensen die door omstandigheden (ziekte, ouderdom, gevangenschap enzovoort) niet in staat zijn om hier contact mee te maken.

 

De training die ik geef, is gebaseerd op mijn jarenlange boeddhistische training en ervaring met lesgeven, maar vrij van alle culturele en religieuze ballast, gericht op de actualiteit van het leven in onze moderne tijd en op maat gesneden voor je persoonlijke behoefte. Mijn benadering is dan ook nuchter. Omdat meditatie niet zozeer een techniek is maar een hele persoonlijke weg om te leren in eenvoud en tevredenheid te zijn en te leven, stem ik mij zoveel mogelijk af op de individuele aard en omstandigheden van een ieder die les van mij krijgt.

 

In mei 2010 heb ik van Sogyal Rinpoche, mijn leraar, autorisatie gekregen om als zelfstandige meditatieles te geven. Op regelmatige basis geef ik nu trainingen in zorginstellingen en in het bedrijfsleven en coach individuele klanten in hun spirituele en emotionele ontwikkeling. Verder word ik regelmatig gevraagd om lezingen te geven over meditatie en het boeddhisme, waaronder ook in het verleden bij de Boedhistische Omroep Stichting.
Ook wordt ik regelmatig gevraagd om lezingen te geven over stervensbegeleiding  vanuit het Tibetaans boeddhistisch perspectief en in het kader daarvan begeleid ik ook af en toe mensen in hun laatste levensdagen. 

 

In mijn werk in het bedrijfsleven krijg ik ondersteuning van mijn partner Natascha. Zij assisteert mij eveneens in de meditatietraining. Zij studeert en beoefent sinds 20 jaar het boeddhisme en heeft eveneens een drie jaar retraite volbracht.

  

 

Natascha Geuzenbroek, mede-oprichter

Ik heb sinds 2013 echt mijn passie gevonden in het geven van meditatiecursussen en het begeleiden van mensen in hun persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Maar dat heeft wel even geduurd voordat ik zover was. Sommige mensen weten al op vroege leeftijd welke kant ze op willen, en sommigen zoals ik, komen er met een omweg.

Eind jaren '90 ben ik opgeleid als Grafisch Vormgever aan het Grafisch Lyceum in Amsterdam. Na een paar jaar als webdesigner gewerkt te hebben, ben ik de 2-jarige opleiding tot Spiritueel Begeleider gaan doen. Dit kwam al meer in de buurt van wat ik wilde gaan doen, maar ik was nog steeds niet op mijn plek.

Direcht na het afronden van deze opleiding kwam ik 'Het Tibetaanse boek van Leven en Sterven' tegen van Sogyal Rinpoche en ik was helemaal gegrepen: dit is het! Het boek geeft op een duidelijke en inspirerende manier inzicht in meditatie, karma, reïncarnatie, mededogen, etc. Het is een complete introductie in het Tibetaans boeddhisme en verenigt oude Tibetaanse wijsheid met modern onderzoek. 
Na het lezen van dit boek heb ik me aangemeld bij Rigpa, de boeddhistische organisatie die opgericht is door Sogyal Rinpoche. 

Zolang ik me kan herinneren heb ik gezocht en verlangd naar kennis over mijn ware essentie om me vanuit deze staat te verbinden met de wereld om me heen.
Daarom heb ik ervoor gekozen om naar de driejarige retraite te gaan van 2006 t/m 2009 om het boeddhistische gedachtegoed heel diep te onderzoeken, te beoefenen en uiteindelijk ook te kunnen integreren in mijn dagelijks leven.

 

Deze periode heeft me de inspiratie gegeven om nu, samen met Eric, meditatie en compassie trainingen aan te gaan bieden via ons bedrijf Be Real Meditatietraining.