Essentiële meditatie instructie

"Als je de juiste omstandigheden in je omgeving, lichaam en geest schept
zal meditatie vanzelf ontstaan."

1. Ga op een rustige plek zitten die vrij is van afleidingen.


2. Ga op een kussentje of een stoel zitten met een rechte rug, maar wel zo dat je comfortabel zit en je houding geen aanleiding tot afleiding geeft.


3. Keer je geest naar binnen en maak eerst contact met je lichaam, met het zitten, het geheel van de gewaarwordingen in je hele lichaam, voel de zwaartekracht en hoe je lichaam gesteund en gedragen wordt door de aarde.

4. Laat je rug recht groeien naar boven helemaal tot aan je kruin, alsof je aan een touwtje aan je kruin omhoog getrokken wordt. Ontspan je kaken en je schouders en open je borst.


5. Maak contact met je ademhaling, de natuurlijke stroom van je in- en uitademing.


6. Maak contact met je geest en probeer een zo vriendelijk en open mogelijke houding naar jezelf aan te nemen. Je geeft jezelf hier 'quality time' door bewust contact te maken met je gedachten en stemming zonder er een oordeel over te hebben. Iedere keer als je merkt dat je in een verhaal verzeild bent geraakt kom je terug naar je adem en het nu en laat je los met je uitademing. Soms kan het in het begin effectief zijn om zachtjes als uitdrukking hiervan 'aaah' te zeggen.


7. Doe dit een tijdje en als je merkt dat je een beetje plechtig wordt of verstart, neem je een kleine pauze en laat je de methode, "het mediteren", helemaal los en pak het dan na een minuutje weer op. Zo verfris je je meditatie steeds weer.