Nieuws en Activiteiten


The Science of Happiness cursus in Amsterdam

 

We verlangen allemaal naar gelukkig zijn. Maar wat houdt dat precies in? En hoeveel invloed hebben we er eigenlijk zelf op?

 

In deze cursus onderzoeken we welke factoren ons leven betekenis geven en ons gelukkig maken. De lessen bieden een training in hoe we het potentieel van geluk in ons zelf geleidelijk wakker kunnen maken en ontwikkelen.

 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat door de beoefening van mindfulness en door het opwekken van gevoelens van verbinding, dankbaarheid, verwondering en (zelf)compassie, we de chemie en neurologie van ons lichaam en daarmee onze stemmingen positief kunnen beïnvloeden. Bijzonder is dat deze bevindingen blijken overeen te komen met de methodes en wijsheid die vanuit het boeddhisme naar het Westen gekomen zijn.

 

De training is geïnspireerd op de gelijknamige cursus van de Universiteit van Berkeley en bevat, naast boeddhistisch onderricht van hedendaagse leraren zoals Pema Chödrön, ook materiaal op het gebied van neurobiologie en positieve psychologie. Denk hierbij aan Brené Brown en anderen.

 

De cursus is bedoeld voor iedereen die de kwaliteiten die verbonden zijn met het ontwikkelen van geluk, in zichzelf wil onderzoeken, ontwikkelen en verdiepen.

 

In grote lijnen zijn de onderwerpen van deel 2:

 

* Hoe ons brein onze wereld vorm geeft en hoe onze emoties bepalen hoe we onze omgeving organiseren.
* De Science van empathie en compassie, en het verschil daartussen, de "Science of Touch" en het belang er van voor ons als mens.
* Wat is vergeving en de beoefening van Tonglen, de "Science of Reconciliation".
* De "Science of Grattitude".
* De "Science of Awe, Beauty and Spirituality".
* "Creativity, Synchronicity and Play".

 

Het is niet gezegd of we hier allemaal aan toe zullen komen; één en ander is natuurlijk afhankelijk van ons als groep. 

 

 

Praktische informatie

De cursus wordt gegeven door Eric Soyeux en Natascha Geuzenbroek van Be Real Meditatie Training, beiden werkzaam als trainers in mindfulness, meditatie en boeddhisme in het bedrijfsleven en in de zorgsector. De training is een samenwerking tussen Rigpa en Be Real Meditatie Training.

 

We maken gebruik van kleine stukjes video over onderzoek naar geluk en over boeddhistische wijsheid. Ook doen we mindfulness, meditatie en compassie oefeningen. Je hoeft hier niet bekend mee te zijn om mee te kunnen doen. De video's zijn in het Engels, maar worden in het Nederlands besproken.

 

De cursus bestaat uit 16 lessen van ruim 2 uur en bestaat uit twee delen van acht keer die hoewel er zeker een opbouw is, apart te volgen zijn: deel1 begint in mei en deel 2 in september.

 

 

Je krijgt na iedere les via email materiaal opgestuurd om thuis mee te oefenen.

Info: Eric Soyeux, tel: 06-49870018 of via ericsoyeux@gmail.com.